Før

Efter

Før

Efter

Behandlingen udføres af hudlæge Emil Henningsen

Sculptra

Den aktive substans i Sculptra er Poly–L–Laktat (mælkesyre). Mælkesyre dannes bl.a. i vores muskler under fysisk aktivitet og er således en naturlig substans i mennesker. Poly-L-Laktat har været brugt i mere end 30 år på forskellige måder, f.eks. som kirurgisk tråd-materiale. Sculptra blev for alvor kendt ved behandling af vævstab i huden (lipoatrofi) hos HIV-patienter i 1980-erne.

Hvor udføres behandling med Sculptra?
Behandlingen tilbydes på nuværende tidspunkt i Cutis Clinic Odense, Haderslev, Vejle og Køge.

Hvordan virker behandling med Sculptra?
Sculptra er en ikke-permanent men længerevarende filler, som injiceres i hudens dybe lag. Sculptra stimulerer hudens bindevævsdannende celler (fibroblaster) og kan derved øge hudens bindevævsmængde og give huden et gradvist mere fyldigt og spænstigt udseende.

Hvordan skal jeg forberede min hud på behandling med Sculptra?
Vi anbefaler, at du møder til behandling uden makeup. Udover almindelige hudplejeprodukter er der ingen krav til forbehandling af huden.

Hvem udfører behandling med Sculptra?
Behandling med Sculptra udføres af en speciallæge, som er særligt uddannet og registreret under Styrelsen for Patientsikkerhed til at udføre behandling med Sculptra..

Hvordan foregår behandling med Sculptra?
Huden afrenses og desinficeres. Ved behandlingen indsprøjtes Sculptra med en tynd kanyle eller med en cannula (stump kanyle) for at reducere ubehag og smerter og minimere risiko for blødning, hævelse og misfarvning. Behandlingen er overstået på 10-20 minutter, og du kan principielt tage tilbage på arbejde efterfølgende, omend du er hævet i ansigtet. Sculptra injiceres flere steder i huden med fokus på de områder, hvor huden mangler volumen og elasticitet – oftest i den nedre og midterste del af ansigtet.

Hvornår ser jeg effekten af behandling med Sculptra?
Da Sculptra blandes med saltvand og lokalbedøvelse, vil der efter behandlingen og den første uges tid være en betydelig volumenforøgelse, som kan få rynkerne til at se mindre ud de første 1-2 uger.
Den reelle effekt af Sculptra indtræder gradvist og typisk kan man se begyndende resultat af behandling med Sculptra 3 måneder efter behandling. Dannelsen af kollagen og elastin fortsætter dog i mange måneder, så man kan ofte se gradvis forbedring i op til 1 år efter behandling med Sculptra. Hvis virkningen ønskes forstærket, kan der laves en ny behandling efter 4 uger. Oftest giver behandlingen en tydelig reduktion i rynker, folder, kreppet og løs hud i ansigtet. Effekten kan variere fra person til person. Nogle personer har behov for flere behandlinger end andre for at opnå den ønskede effekt. Dette afhænger i høj grad af hudens udgangspunkt og huden evne til at danne nyt bindevæv. Effekten af Sculptra holder i 3-5 år, men aldringsprocessen vil naturligvis fortsætte, og du kan vælge at komme til en opfølgende behandling efter et par år.

Er der bivirkninger til behandling med Sculptra?
Almindelige bivirkninger er hævelse, rødme, ømhed og blå mærker under huden pga. blødning, som ikke kræver behandling, og som forsvinder i løbet af en uges tid. Personer med mørk hud kan udvikle forbigående øget pigmentering i huden i det behandlede område, som normalt forsvinder efter 1-2 måneder. Der kan komme kortvarig hovedpine og ømhed i tyggemusklerne. Under behandlingen kan bedøvelsesmidlet i opløsningen give uro i øjet eller en lidt hængende mundvig. Disse tegn vil være forbigående (ca. 1 time) og kræver ikke behandling.
Øvrige bivirkninger er sjældne eller yderst sjældne og indbefatter infektion og arvævsdannelse, knuder (granulomer) i huden pga. indkapslet Sculptra. Knuderne forsvinder typisk efter nogle år og kan forebygges og til dels behandles ved at massere huden (se nedenfor). Knuderne er oftest ikke synlige og ikke farlige.

Hvordan skal jeg passe huden efter behandling med Sculptra?
Undgå kraftig motion og kraftig varme på huden det første døgn efter behandling. Efter behandlingen er det vigtigt at massere det behandlede område mindst 2 gange dagligt i de første 4 uger efter behandling. Dette gøres ved at smøre en fed creme på huden og foretage cirkulær massage på de behandlede områder. Hvis du mærker ansamling af Sculptra som små knuder i huden, er det vigtigt, at du trykker og masserer området (evt. med fingre både udvendigt på huden og indvendigt i munden) indtil knuden er helt forsvundet. Det er ikke farligt at massere og trykke på produktet.

Hvornår kan jeg gå på arbejde efter behandling med Sculptra?
Sædvanligvis kan man gå på arbejde dagen efter behandling med Sculptra, og dagen efter behandlingen må du anvende makeup, hvis det er nødvendigt.
Skal jeg holde pause med blodfortyndende medicin og kosttilskud inden behandling?
Vi anbefaler, at du i en uge før behandlingen ophører indtag af Acetylsalicylsyre (Hjertemagnyl, Magnyl, Aspirin o.lign.), naturmedicin og kosttilskud, som virker blodfortyndende (fx fiskeolie, hvidløg, ingefær, Ginseng, Ginkgo Biloba, Vitamin E, Matrem mm.) Dette vil mindske din risiko for at udvikle blå mærker efter behandlingen.

Hvem må ikke få behandling med Sculptra?
Behandlingen gives ikke til gravide, ammende, ved kendt allergi overfor indholdsstoffer i Sculptra (mannitol) eller lokalbedøvelse (Lidocain / Xylocain) eller hvis man har immunsygdomme eller infektion i ansigtet. Hvis man er under 18 år kan man ikke få foretaget behandling på kosmetisk indikation med Sculptra, men Sculptra kan gives til yngre personer på lægelig indikation (fx behandling af dybe aknear).

Kan jeg kombinere Sculptra med andre behandlinger?
Sculptra kan med fordel kombineres med andre kosmetiske behandlinger, herunder botulinum toksin, ikke-permanente fillers, laserbehandlinger / IPL og kemiske peelinger. Sculptra virker i læderhuden, men Sculptra virker ikke på solskader (fx karudvidelser) på hudoverfladen, hvorfor det kan give god mening at foretage andre behandlinger som supplement til Sculptra.

Information og samtykke
Efter at have gennemlæst denne skriftlige information skal man have mundtlig
information om behandlingen af klinikkens ansvarshavende læge og mulighed for at stille spørgsmål. Du har her mulighed for at medbringe en bisidder. Efter den mundtlige information skal der gå mindst 7 dage, før du kan give dit samtykke til behandling.