Karsprængninger på kind

Karsprængninger på ben

Hvad er karsprængninger?

Karsprængninger er små blodkar, der udvider sig, hvorved der kommer edderkoppespind-lignende, røde mærker på huden.
Det er oftest den hvide race, der får disse karsprængninger, og man mener desuden, at fænomenet er arveligt til en vis grad.
Visse faktorer kan dog øge risikoen for karsprængninger, det være sig overdreven soldyrkelse, kuldepåvirkning, stillesiddende eller stående arbejde, overvægt og graviditet.

De vigtigste typer karsprængninger er:

*Trådformede eller diffuse karsprængninger i ansigtet, typisk på kinderne

*Punktformede karsprængninger i ansigt og på krop

*Trådformede eller netagtige på hud udsat for strålebehandling, fx efter brystkræft

*Ormeagtige eller vandfaldsformede, mørk-blålige på ben

Karsprængninger i ansigtet og på brystet.

Vind, vejr og sollys er medvirkende til, at mange med årene udvikler sprængninger i ansigtets blodkar, specielt på næse og kinder.

Karsprængninger i ansigtet kan behandles effektivt med Veinwave (varmekoagulation) eller med photo-rejuvenation. Når de ødelagte blodkar påvirkes og opvarmes ved hjælp af mikrobølger eller lys, lukker de sig sammen og forsvinder

Karsprængninger på benene.

Karsprængninger på benene (åresprængninger på benene) er trådlignende blodårer som ligger helt overfladisk i huden og derfor kan medføre områder med blå eller lilla misfarvning. De ses ofte sammen med åreknuder og kan af og til komme efter operation for åreknuder.

Åresprængninger forsvinder ikke af sig selv, men har ligesom åreknuder en tendens til at forværres.

Man kan i reglen ikke mærke dem, og åresprængninger er derfor ofte kun et kosmetisk problem. De kan dog være smertefulde hos enkelte. Før man behandler åresprængninger er det vigtigt at vurdere om der er underliggende åreknuder som skal behandles. Ellers vil åresprængningerne ofte hurtigt komme igen.

Karsprængninger på benene eller åresprængninger på benene behandles bedst med mikrosklerosering.