Før

Efter CO2 laser behandling

Før

Efter CO2 laser behandling

Fraktioneret CO2 laser
Behandlingen udføres af hudlæge Emil Henningsen

Hvad er CO2 laser?
Fraktioneret CO2 laser er en videreudvikling af den traditionelle “CO2 laser resurfacing” hvor man med laseren fjerner hele det øverste hudlag (epidermis).
Fraktioneret CO2 laser udgør i dag mere end 99% af alle behandlinger med CO2 laser. Med fraktioneret CO2 laser fjerner man kun en mindre del – en fraktion – af huden, mens størstedelen af hudoverfladen (90-95%) ikke behandles af laseren. Fraktioneret CO2 laser er mere skånsom og giver væsentligt kortere ophelingstid og færre bivirkninger end CO2 laser resurfacing. Fraktioneret CO2 laser er effektiv til at reducere hudens alderstegn – herunder rynker, linier, pigmentpletter og solskader – samt til behandling af ar og strækmærker.

Hvordan virker fraktioneret CO2 laser?
Fraktioneret CO2 laser opvarmer huden i små punkter og danner et net af fine, 1-2 mm dybe huller i huden. Hos Cutis Clinic anvendes en ny, dansk produceret CO2-laser fra MedArt, hvis huller i huden har en diameter på kun 0,16 mm, hvilket reducerer skaden på overhuden og forkorter ophelingen væsentligt sammenlignet med ældre CO2-lasere.

Hvilken effekt kan jeg forvente efter fraktioneret CO2 laser?
Mængden af elastiske og kollagene fibre og glykosaminer i huden øges markant efter laserbehandlingen, hvilket udjævner huden, øger hudens volumen og elasticitet. Behandlingen reducerer gradvist rynker, linjer, ar og strækmærker.
Ved behandlingen fjernes typisk 5-10 % af overhuden, som erstattes af nye hudceller. Herved reduceres overfladiske solskader som pigmentpletter, synlige blodkar og forstadier til hudkræft.

Hvornår kan jeg se resultatet af fraktioneret CO2 laser?
Efter behandlingen genopbygges huden gradvist, og der kan gå op til 1 år, før du ser det endelige resultat. Effekten forstærkes med gentagne behandlinger med mindst 2-3 måneders interval. Resultatet af 3 behandlinger med fraktioneret CO2 laser er oftest en hud, der ser 5-10 år yngre ud. Laserbehandlingen kan kombineres med fx filler og botulinum toxin (botox) og resultatet kan holdes ved lige med eksfoliserende behandlinger (peelinger) og eksfolierende hudplejeprodukter fra fx NeoStrata.

Du kan se mere om behandling med fraktioneret CO2 laser i denne video.

Hvad skal jeg gøre før behandling med fraktioneret CO2 laser?
Ved forundersøgelsen vurderes huden og vi beslutter sammen hvilken behandling, der er den bedste for dig. Hvis vi sammen beslutter os for fraktioneret CO2 laser, aftaler vi, hvilken smertestillende og evt. antibiotisk behandling, du bør indtage i forbindelse med CO2-laserbehandling, og hudlægen udskriver recept. Du skal huske at afhente medicinen dagen før laserbehandlingen. Det er en fordel at møde op til behandlingen uden make-up.

1 time før behandlingen anbefales at indtage 1 gram Paracetamol (Panodil / Pamol / Pinex) og 400 mg Ibuprofen. Hvis du møder til 1 time inden behandling, vil vi udlevere tabletterne.
Hvis du har fået recept på tabletter mod herpes ved forundersøgelsen, skal du påbegynde denne behandling om morgenen på behandlingsdagen.

Det er en fordel af forberede huden til behandling med fraktioneret CO2 laser. I sommerhalvåret anvendes konsekvent solcreme, som påsmøres flere gange dagligt, når man færdes i solen. Om aftenen er det en fordel af påføre eksfolierende produkter (fx med A-vitaminsyre eller AHA) som aktiverer overhudens celler til at forny sig. Fertile kvinder bør i sommerhalvåret ligeledes anvende pigmentreducerende creme om aftenen en måned inden og en måned efter laserbehandlingen, fx creme med Kojic Acid, ascorbinsyre (C-vitamin), Hydroquinon eller AHA.

Hvordan foregår behandling med fraktioneret CO2 laser?
Huden afrenses og påsmøres en lokalbedøvende creme, der skal virke mindst en time inden laserbehandlingen. Behandling af et ansigt tager 20-30 minutter. Behandling af ansigt og hals tager cirka 40 minutter. Der kan anvendes sikkerhedsbriller under laserbehandlingen. Da laseren opvarmer huden, vil du kunne fornemme en varme og ubehag under behandlingen, som aftager efter ca. 1 time.

Hvordan er efterforløbet efter fraktioneret CO2 laserbehandling?
Umiddelbart efter behandlingen ses små, hvide prikker på huden, og huden bliver rød og hævet. Det første døgn bliver huden rød og væsker. Efter cirka 2 dage danner huden en hinde, som løsner sig efter 2-3 dage. For at undgå infektion og ardannelse er det vigtigt ikke at pille eller kradse i huden den første uge. De fleste mennesker foretrækker at holde fri fra arbejde 4 dage efter behandlingen.

Hvordan skal jeg behandle huden efter fraktioneret CO2 laserbehandling?
De første 3 dage anbefales at behandle huden morgen og aften med eddikevand, som virker kølende og beroligende, beskytter mod infektion og fremmer ophelingen. Eddikevand laves af 0,5 liter kogt, afkølet vand tilsat et hættemål almindelig lagereddike. Rene bomuldsklude eller gazestykker (håndkøb på apoteket) fugtes i eddikevand og lægges på huden 2 gange dagligt i 10 minutter. Fucidin salve påsmøres mindst 3 gange dagligt i 3 dage. Hvis huden i løbet af dagen væsker, duppes huden med rene papirservietter, og der smøres efter med Fucidin salve. Når sårhinden er væk, vil huden have behov for fugt, og her anbefales en mild og intensivt fugtende creme, fx Bionic Face Cream fra NeoStrata, som er velegnet til laserbehandlet hud. Generelt aftager den brændende fornemmelse efter laserbehandlingen indenfor 1-2 timer, og du må gerne afkøle huden med ispose under et rent viskestykke, når du kommer hjem efter laserbehandlingen. Du kan med fordel gå en tur, hvis vejret er køligt.
Du må anvende almindelig, mild fugtighedscreme umiddelbart efter behandlingen, hvis du føler behov for mere fugt. Du må gå i bad, bruse eller skylle og forsigtigt skumme dit ansigtet ind i en mild ansigtssæbe (fx NeoStrata Facial Cleanser). Du må vaske hår i shampoo og du må bruge balsam. Du skal generelt holde ansigtet så rent som muligt, og du bør undgå kraftig direkte solpåvirkning i ansigtet den første måned efter behandlingen. Vi tilbyder fraktioneret CO2 laserbehandling i sommerhalvåret, hvis du anvender solcreme faktor 30+ dagligt i en måned før og en måned efter behandlingen.
Hvornår må jeg gå på arbejde efter fraktioneret CO2 laserbehandling?
Generelt er der ingen restriktioner, men de fleste personer holder 3-4 fridage efter fraktioneret CO2 laserbehandling. Hvis man har et “rent job” (kontorarbejde eller lignende) er det principielt muligt at gå på arbejde dagen efter behandlingen – det er din forfængelighed, der sætter begrænsningen.

Hvilke bivirkninger er der til CO2 laserbehandling?
Almindelige bivirkninger er rødme, varme, hævelse og svie eller brændende fornemmelse og smerter under behandlingen. Tiltagende smerter i de første døgn efter CO2-laserbehandling er usædvanligt og bør vurderes af læge. Dette bør rejse mistanke om hudinfektion, som er en sjælden bivirkning til laserbehandlingen.
Rødme i efterforløbet er en almindelig bivirkning og forsvinder gradvist efter nogle uger.
Det er almindeligt at du umiddelbart efter behandlingen kan se en overgang mellem behandlet og ikke-behandlet hud, som udjævnes efter få uger. Yderst sjældent kan der opstå infektion, ar og pigmentændringer i huden.
Risiko for denne type alvorlige bivirkninger er langt større ved “CO2 laser resurfacing.”

Hvem må ikke få behandling med fraktioneret CO2 laser?
Fraktioneret CO2 laserbehandling er ikke egnet til personer, som danner tykke ar (keloid). For at reducere risiko for pigmentændringer efter behandlingen er det vigtigt at anvende solcreme med SPF 30+ 1 måned før og efter CO2-laserbehandling. Hvis du har infektion i huden, kan du ikke behandles. Gravide og ammende må ikke behandles.

Hvilket resultat kan jeg forvente efter fraktioneret CO2 laserbehandling?
Resultatet kommer gradvist efter behandlingen og resultatet afhænger af følgende faktorer: Hudtypen, hudens evne til at reparere sig efter behandlingen, det valgte energiniveau og behandlingsteknikken. Det endelige resultat ses efter ca. 1 år. Rynker omkring munden kan kræve en kraftigere laserbehandling eller flere behandlinger. Effekten af CO2 laser er i princippet permanent, men aldringsprocessen fortsætter, hvorfor man med fordel kan gentage behandlingen på et senere tidspunkt.

Information og samtykke
Efter at have læst denne skriftlige information, skal du have mundtlig information om behandlingen af klinikkens ansvarshave læge og mulighed for at stille spørgsmål. Du kan medbringe en bisidder.
Ved behandling af hudsygdomme (fx aknear og solskader i huden) må CO2-laserbehandling udføres uden fastsat minimal betænkningstid.
Ved behandling af rynker (kosmetisk indikation) skal der gå mindst 2 dage, før du kan give dit samtykke til behandlingen.