Læbe og hage område

Kinder og næseområde

Øjne og pande

Hudforyngelse

Ikke-permanent filler

Ikke-permanente fillers består af gelé, som er opbygget af hyaluronsyre (HA), som findes i kroppens bindevæv. De første behandlinger af rynker blev foretaget i begyndelsen af 1980erne, og derfor har vi efterhånden 40 års erfaring med HA fillers til kosmetiske ansigtsbehandlinger. Med alderen reduceres mængden af HA i huden, og huden bliver mere slap og taber volumen. Når ikke-permanente fillers indsprøjtes i folder og furer, udfyldes og udglattes disse. Gelen giver volumen i huden, så huden bliver mere spændstig. HA fillers bruges også i læberne til at skabe mere volumen og korrigere asymmetri. HA fillers integrerer sig med det omgivende væv, og det er videnskabeligt dokumenteret, at injektion af filler stimulerer dannelse af nyt kollagen i huden. Da der sker en løbende nedbrydning af HA i huden, vil selve filleren gradvist forsvinde over nogle måneder, men mange mennesker oplever, at effekten holder sig i flere år, hvilket må tilskrives dannelse af kollagen. Hvis man fortryder behandlingen og ønsker HA filler fjernet, kan dette ske ved at injicere Hyaluronidase i området.

Hvordan foregår behandling med ikke-permanent filler
Behandlingen udføres af en sygeplejerske eller en læge. Under behandlingen bliver filler injiceret i huden i små mængder med en stump nål (cannula) eller med en tynd kanyle. Dette kan gøre lidt ondt, men huden kan evt. lokalbedøves med EMLA creme (håndkøb), som smøres på huden ca. 1 time inden behandling. Behandlingen varer ca. 10-60 minutter afhængig af hvor mange områder, der skal behandles og hvor meget produkt, der anvendes.

Hvordan er forløbet efter behandling med filler?
Umiddelbart efter behandlingen vil huden være hævet, rød og let øm. Denne reaktion forsvinder typisk i løbet af et par dage. Ved behandling af læberne kan der opstå mere hævelse, og mange vælger at holde fri et par dage efter behandling af læberne. 4 timer efter behandlingen må man anvende make-up.

Hvilke bivirkninger er der til behandling med ikke-permanent filler?
En almindelig bivirkning er hævelse, rødme, ømhed og blå mærker under huden pga. blødning, som ikke kræver behandling, og som forsvinder i løbet af en uges tid.
En sjælden bivirkning er allergiske reaktioner på HA filler (rødme, hævelse og kløe), der kan være vanskelig at skelne fra almindelige bivirkninger. Allergisk reaktion behandles med antihistamin og steroid creme. En anden sjælden bivirkning er blivende ujævnheder i deponeringen af filler og evt. en overkorrektion af huden. Dette reduceres i takt med at filleren absorberes. Man kan selv afhjælpe ujævnheden ved at massere området jævnligt under moderat let til tryk. Infektion er en sjælden bivirkning og ved tegn på infektion (øm, rød knudedannelse ved indstiksstedet) skal du søge læge, da antibiotikabehandling og udtømning kan være nødvendig. Enkelte personer udvikler hududslæt eller forkølelsessår (herpes) i det behandlede område, som kan forebygges med antivirale tabletter, som startes dagen før filler behandlingen. I meget sjældne tilfælde kan der opstå en rødme eller pigmentforandringer i huden, som kan vare i flere måneder eller dannelse af granulomer (bindevævsknuder under eller i selve huden). Yderst sjældent er der rapporteret om injektion af filler i et blodkar, som kan danne en blodprop og nedsætte blodforsyningen i et område i ansigtet, hvilket kan give iskæmi og nekrose og i yderst sjældne tilfælde synstab. Injektion af filler i et blodkar behandles akut med injektion af Hyaluronidase, massage, varme omslag samt tabletter der øger blodforsyningen. Symptomerne på en filler-blodprop er smerter i huden, afblegning eller farveskift, mens der senere kommer knopper eller blærer og sår. Symptomerne ved injektion i et kar nær øjet er pludselig ændring i synet og øjensmerter. Når man giver samtykke til behandling med HA filler, giver man samtidig behandleren samtykke til akut behandling med Hyaluronidase i det usandsynlige tilfælde, at det skulle blive nødvendigt.

Skal jeg holde pause med blodfortyndende medicin og kosttilskud inden behandlingen?
For at reducere risikoen for blå mærker anbefaler vi, at du 1 uge før behandlingen ophører indtag af Acetylsalicylsyre (Hjertemagnyl, Magnyl, Aspirin o.lign.), naturmedicin og kosttilskud, som virker blodfortyndende (fx fiskeolie, hvidløg, ingefær, Ginseng, Ginkgo Biloba, Vitamin E, Matrem mm.)

Hvilken effekt er der af behandling med filler?
Behandlingens effekt er afhængig af produkt og behandlingsteknik. Oftest er der en god effekt med umiddelbar helt eller delvis udglatning af de behandlede rynker eller en øget volumen i huden. Effekten kan vurderes efter 2 uger, når filler er faldet til i huden, og hævelsen har lagt sig.

Hvor længe holder effekten af behandling med HA filler?
Det er individuelt, hvor lang tid effekten af behandlingen holder. Det afhænger af hudens tilstand, hvilket område, der behandles, blodcirkulation, injektionsteknik, produkt mm. I mange tilfælde holder effekten af HA filler i 6-12 måneder. Kombinationsbehandling med botulinum toksin kan give et mere holdbart resultat, fx i området mellem øjenbrynene. Ved behandling af læberne holder effekten typisk kortere, da blodforsyningen i læberne er høj. Ved behandling af fx kindben kan filler holde mere end 1 år.

Hvornår kan behandling med filler gentages?
2 uger efter behandling har filleren integreret sig i vævet, og på dette tidspunkt er det muligt at injicere mere filler, hvis der er behov for det.
Kan filler kombineres med andre kosmetiske behandlinger?
Det er ofte muligt at behandle med både filler og Botox (botulinum toksin) samme dag, og visse peelinger og milde laserbehandlinger kan principielt udføres samme dag som en fillerbehandling. Man bør ikke kombinere fillerbehandling med kraftige kosmetiske behandlinger, fx CO2 laser, samme dag.
Forskellen på de forskellige ikke-permanente filler produkter
Forskellige typer ikke-permanente filler adskiller sig ved gelpartiklernes
størrelse og indhold af andre stoffer end hyaluronsyre. De største partikler anvendes til genopbygning af kinder, kindben, kæbelinje og hage (konturering). De næststørste partikler egner sig bedst til læber, dybere furer og folder, fx furer fra næsen til munden. De mindste partikler anvendes i fillers der injiceres helt overfladisk i huden og giver huden er pænere glød og reducerer kreppet hud fx på kinder, hals eller overarme. Der findes produkter med og uden Lidocain, men vi anvender stort set udelukkende fillers med Lidocain som lokalbedøvelsesmiddel, hvilket mindsker ubehag ved behandlingen. Husk derfor at oplyse om allergi overfor lokalbedøvelsesmidler (Lidocain).

Hvem kan ikke få behandling med ikke-permanent filler?
Behandlingen gives ikke til gravide, ammende, ved kendt allergi overfor indholdsstoffer i opløsningen (hyaluronsyre og Lidocain), Hvis man er under 18 år kan man ikke få foretaget behandling på kosmetisk indikation.
Information og samtykke
Efter at have gennemlæst denne skriftlige information skal du have mundtlig information om behandlingen og mulighed for at stille spørgsmål. Du har mulighed for at medbringe en bisidder. Efter den mundtlige information skal der være mindst 2 dages betænkningstid, før du må give dit samtykke til behandlingen.