Røde forhøjninger af bumser i ansigtet

 

Acne på ryggen

 

Røde forhøjninger af bumser på ryggen

 

Hudorme

 

Ar (“istapper”) efter acne

Hvad er acne (akne)?
Acne er den latinske fællesbetegnelse for filipenser, bumser og hudorme.
Uren hud med bumser og hudorme rammer næsten alle unge i puberteten og årene derefter. Nogle rammes ganske mildt med én enkelt eller to bumser i ny og næ, mens andre rammes ganske hårdt og har brug for egentlig acne behandling.
Cirka hver femte af de unge, fra puberteten til midten af tyveårsalderen, er ramt så hårdt at acne behandling kan anbefales, og i modsætning til tidligere er der nu effektive behandlingsmuligheder

Hvad er årsagen til acne?
Acne optræder oftest første gang i forbindelse med puberteten, her er det de normale forandringer i kønshormonerne der er årsagen.
De mandlige kønshormoner påvirker talgkirtlerne, huden bliver dermed mere fedtet og acnen opstår der hvor mængden af talgkirtler er størst. Bumser på ryggen og bumser i ansigtet er to temmelig fælles problemer.
Udviklingen af acne indledes med at de normale talgkirtler stopper til, danner hudorme. Hudormene kan blive betændte og bumserne opstår.

Hvad er symptomer på acne?
Symptomerne på acne starter med en mere fedtet ansigtshud, senere kommer hudormene der ikke giver anledning til symptomer før de bliver betændte og de udviklede filipenser og bumser kan blive ømme og føles som om huden er stram.
Jo større bumserne er – desto mere ømme kan de blive, men de smitter ikke.

Hvordan stilles diagnosen acne?
Der er næppe nogen der er i tvivl om hvordan en hudorm ser ud. Den stoppede talgkirtel, på en lille knop, med den karakteristiske sorte prik i talgkirtlens udførselsgang.
Den sorte prik er ikke snavs, men hudens farvestof – pigment.
Bumsen er ligeså karakteristisk med sine symptomer og rødme med den betændte ansamling. Diagnosen acne stilles let ud fra ovennævnte.

Acne behandling, hvordan behandles det?

Normal behandling af den aktive acne
Lukkede og åbne komedoner kan behandles ved at øge afskalningen af overhuden med f.eks. frugtsyre, overfladiske peelinger, A-vitaminsyre creme, Redap gel eller Redap creme. Når der er betændelse, skal den behandles med et antibakterielt middel, som enten smøres på huden (f.eks. Rozex gel) eller gives som tabletter (f.eks. Tetracyclin).

Ny laserbehandling af den aktive akne
Laserbehandlinger er en effektiv måde til behandling af acne og kan reducere mængden af propionibakterierne samt størrelsen af talgkirtlerne og talgkirtlernes produktion af talg nedsættes.
Studier udført af speciallæge i hudsygdomme Agneta Troilius, Sverige og Professor Peter Bjerring, Privathospitalet Mølholm har vist at 4 Ellipse behandlinger udført med 3 ugers interval, givet i kombination med Redap gel reducerer antallet af betændte komedoner med 65,4%.

Forholdsregler før behandlingen
Acne behandlingen kan kun foretages på lys hud, man må derfor ikke være solbrændt ved behandlingen.

Behandlingsforløb
Ansigtet smøres med Redap gel hver aften og ansigtet behandles med Ellipse 4 gange med 3 ugers interval. Behandlingsforløbet kan gentages efter 2 måneder.
Et godt supplement til ovenstående behandling er en salicylsyre peeling, som har dokumenteret effekt på acne/bumser på ryggen og alle andre bumser på kroppen- se kemisk peeling

Gode råd:

  • Tryk ikke bumser ud
  • Undgå fede cremer – men du må gerne anvende make-up
  • P-piller kan både forværre og bedre akne
  • Acne smitter ikke

Her i klinikken foretager vi behandling af acne med en kombination af ansigtsbehandling, cremer, serum, photo-rejuvenation samt kemisk peeling

Kontakt: 4410 6100 eller book on-line